Mental coaching helpt organisaties organisaties en particulieren bij het verbeteren van de mentale gezondheid, performance en vitaliteit.
s-nachts piekeren, slecht slapen, angst voor de toekomst. Strijd tussen privé-werk balans. Vaak moe zijn, niet tijdig grenzen aangeven. Moeite hebben met het nemen van besluiten. Verstrikt zijn in moeilijke gedachten of herinneringen. Een opgejaagd gevoel. Stress op het werk. Onvoldoende focus, niet bereiken wat je graag wilt. Verminderde concentratie, minder zelfvertrouwen en wilskracht. Dingen doen die het leven op termijn beperken of verslechteren.
Niet de dingen zelf zijn beangstigend, maar onze gedachten daarover
De Griekse filosoof Epictetus
Epictetus onderkende in 60 na Christus al, dat ons gevoel en gedrag in belangrijke mate worden bepaald door onze gedachten – en die kunnen we zélf veranderen.
Mensen hebben een veel grotere invloed op hun gedachten, emotionele reacties en gedragingen dan we meestal willen geloven. Het (onder)bewustzijn en onze manier van denken beïnvloedt namelijk sterk ons gevoel, ons doen en laten. En die manier van denken kunnen we heel goed veranderen in constructieve gedachten en overtuigingen.
De vraagstelling voor mental coaching kan heel divers zijn. Wat veel voorkomt zijn de volgende doelen
Hoe ziet een coachingstraject er uit?
- Intake
Met een intakegesprek en (fysieke) testonderzoek krijgen je inzicht fitheid, overtuigingen, functioneren en drijfveren. We maken daarbij gebruik van testen zoals Disk, een model dat menselijk gedrag en drijfveren in kaart brengt en Het model van Positieve Gezondheid (spinnenweb) Dit is een individueel gespreksinstrument, een moment van reflectie. Hoe ziet mijn situatie nu en wat zou ik willen veranderen? - Informed consent verkrijgen
- Het formuleren van taken en een realistisch doel.
Als dit niet scherp is dan behaal je het ook zelden. - Sparren over de thema’s die je tegenkomt
Om je doelen te realiseren - Jou motiveren en inspireren
Welke stappen heb je gezet? Of niet gezet? Beide is interessant. - Evaluatie
Een coachingstraject wordt afgesloten met een evaluatie. Samen kijken we terug op het verloop van het traject.
Welke coaching technieken worden er gebruikt?
Er zijn verschillende coachingstechnieken die wij inzetten tijdens een coachingstraject. Onderbouwd, doelgericht en methodisch:
- Acceptatie and Commitment Therapie (ACT)
ACT is een unieke en onderbouwde methode waardoor je leer om op een flexibele manier leert om te gaan met de obstakels die je tegenkomt in je leven en je aandacht kunt richt op het bereiken van waarde gedreven doelen. - Rationele Effectiviteits Training (RET)
RET is een praktische methode de je leert om irrationele, beperkende overtuigingen te herkennen en te vervangen. - Motiverende Gesprekstechnieken
De stap van “willen” naar “doen” lijkt vaak eenvoudig maar is het meestal niet. Deze gesprekstechniek geeft je inzicht en handvatten om om daadwerkelijk aan de slag te gaan met gedragsverandering. - Lichaamsgerichte oefeningen en bewegen
Je leert ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en krijgt inzicht in de fysiologische werking van bewegen waardoor je hormonale disbalans verbetert, je meer rust in het lichaam ervaart en een betere conditie krijgt.
Het resultaat
- Persoonlijk leiderschap. De vaardigheid om jezelf te leiden en richting te geven.
- Niet-adequate, benadelende gevoelens en gedragingen kun je tijdig herkennen en omzetten in adequate, helpende en constructieve reacties.
- Je richt je energie op dingen die echt het verschil voor je maken.
- Je kan effectiever omgaan met lastige situaties en emoties.
- Meer rust in je lichaam, een betere conditie.
“Dankzij de Mental Coaching heb ik geleerd los te laten, toe te laten, dingen te laten. Het geeft me rust te weten dat ik altijd een keuze heb, wat die keuze ook mag zijn. Ik ben een evenwichtiger mens geworden en gelukkig met mezelf.”
Joske Galiart